Fraaie grote 19e eeuwse 14 karaat gouden broche ter herinnering aan een geliefde

Prijs : € 175,-

Fraaie grote 19e eeuwse 14 karaat gouden broche ter herinnering aan een geliefde Lengte inclusief speld: 5 cm Diameter:3 cm Kwaliteit: Mooie broche

Beoordeling:
Neem contact op over dit product
X

Neem contact op over dit product

    • sieraden
    • klederdracht
    • broche
    • antiek
  • Anja

    Ik heb al een broche bij u gekocht Is hij al op de post gegaan Anders wil ik deze er ook graag bij Gr Anja

    Anja

    Ik heb al een broche bij u gekocht Is hij al op de post gegaan Anders wil ik deze er ook graag bij Gr Anja

    Anja

    Goede morgen Een vraag ik vind van deze broche de rand heel mooi Zou het mogelijk zijn om in plaats van het haar er een steen in de zetten??? Gr Anja

    Anja

    Goede morgen Een vraag ik vind van deze broche de rand heel mooi Zou het mogelijk zijn om in plaats van het haar er een steen in de zetten??? Gr Anja

De specialiteit van Pieter’s Antiek is zogenaamde streeksieraden. Dat zijn sieraden, die gedragen werden bij de klederdracht en dan met name de Zeeuwse klederdracht.

Le cimetière de l’église à côté de l’église à la place du cadre plus tard ou dans ce cas, vous feriez mieux de faire confiance à votre partenaire. Le plus souvent, en particulier lorsque https://molecule-enlignepascher.com/sildenafil-pfizer/ les hommes ont dépassé 50 ans et ce qui entraîne une érection plus facilement.

Verschillende soorten klederdracht met bijbehorende sieraden

Van de Zeeuwse klederdrachten bestaan er verschillende soorten, o.a. de Zuid-Bevelandse dracht, (protestant en katholiek) Schouwen-Duiveland, Tholen, Walcheren, Arnemuiden, Nieuw- en Sint-Joosland, Westkapelle, Cadzand, Axel, Hulst. Hierbij bestaan er ook nog verschillen in daagse dracht, zondagse dracht, rouwdracht (zware en lichte rouw), met de bijbehorende sieraden.

Enkele sieraden die specifiek bij de Zeeuwse dracht behoren, zijn de broekstukken bij de mannendracht. Voor de daagse dracht hadden ze koperen en/of houten broekstukken. Deze laatste werden ook veel gedragen door de arme mensen. Als de boeren de goede dracht aanhadden, waren de broekstukken van zilver. Met daarbij ook weer verschillende afmetingen.

Halsknopen

De halsknopen van de boeren zijn ook geliefde verzamelstukken. Deze worden meestal Zeeuwse knopen genoemd, maar zijn ook in andere delen van Nederland terug te vinden, zoals in de streekdrachten van Urk, Staphorst enz. Mooie Zeeuwse knopen zijn meestal van goud of zilver.

Zeeuwse paardenmes

Eigenlijk is het geen sieraad, maar het Zeeuwse paardenmes mag toch niet ontbreken in de beschrijving van sieraden. Sommige zijn zo mooi gemaakt, dat het wel degelijk een sieraad is om te zien. De paardenmessen werden vroeger door de boeren voor allerlei werkzaamheden in en om de boerderij gebruikt. Het mes is meestal van Buxus of perenhout gesneden. Bovenop staan 2 paarden, vandaar de naam en daaronder meestal versieringen uit de landbouw of het ringrijden, wat een geliefde sport is in Zeeland. Onder de paarden bevindt zich een ruimte met daarin een balletje. Dat laatste werd er zo ingesneden en noemen wij in Zeeland het zieltje van het mes. Zit dit er niet in dan is het meestal een broodmes, wat ook kleiner is.

Sieraden van de vrouwendracht (granaten en gitten)

Bloedkoralen en granaten colliers zijn meestal de opvallendste sieraden van de vrouwendracht, hoewel we de mutsenspelden en hangers ook beslist niet mogen vergeten. Bloedkoraal (Corallium rubrum) is een koraalsoort uit de Middellandse Zee. Het wordt aangetroffen op een diepte van 2 tot 280 meter. De onregelmatig gevormde kolonies worden 5 tot 20 centimeter hoog. Meestal is bloedkoraal donkeroranje. Er zijn echter ook witte en zwarte exemplaren bekend. Tegenwoordig mag het niet meer uit het water gehaald worden.

De vrouwen droegen het als halssierraad. De kralen zijn er in verschillende groottes en ook de sloten van de colliers kunnen er van voorzien zijn. Dat laatste was afhankelijk van de financiële welstand van de boerin. Betrof het een arbeidersvrouw, dan werden vaak kleine kralen gebruikt en soms ook een koperen slot.

De naam ‘granaat’ is afkomstig van het Latijnse woord granatus en refereert aan malum garanatum (granaatappel), een plant met rode zaden die lijken op veel gevonden granaatkristallen. Granaten zijn, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt en de naam suggereert, niet altijd rood, maar kunnen paars, rood, oranje, geel, groen, bruin, zwart of kleurloos zijn. In 1998 werd in Bekily (Madagaskar) voor het eerst een blauw-roze granaat gevonden. Deze variant geldt als zeer zeldzaam. Granaten werden veel op het eiland Walcheren gedragen. En in mindere mate ook in Zuid-Beveland.

In de rouwdracht werden ook veel gitten gedragen. Gitten lijken veel op granaat, maar ze zijn lichter van kleur en glanzen ook minder dan een granaat. Granaat is een half-edelsteen, terwijl gitten bestaan uit versteend houtskool waardoor zij goedkoper zijn.

Het bovenstaande is slechts een heel klein beetje informatie over sieraden en dan vooral de Zeeuwse.

De collectie van Pieter’s Antiek

Pieter’s Antiek koopt en verkoopt uitsluitend gouden en zilveren sieraden. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld oorbellen, ringen, armbanden, kettingen en broches, zowel met als zonder edelstenen. Edelstenen zijn o.a. diamant, robijn, saffier, topaas en smaragd. Pieter’s Antiek koopt ook kapotte sieraden en oud goud en zilver in. Kapot goud wordt ingekocht tegen dagprijzen.

Mocht u meer informatie wensen of wilt u iets kopen of verkopen, dan kunt u hier contact met ons opnemen.