Geribde zilveren tabaksdoos, laat Empire, Nederland, 1821
Prijs : € 155,-
Geribde zilveren tabaksdoos, laat empire Jaarletter M (1821) Zilver 833/1000 Lengte: 11,8 cm Breedte: 7,2 cm Diameter: 2,5 cm gewicht: 172 gram Kwaliteit: klein scheurtje aan de linkerkant bij het scharnier, verder nette staat.
-
Specificaties
-
Comments
Zilver, wie kent het niet? Zilver is een zacht metaal dat heel goed te buigen en te smeden valt. In volkomen zuivere vorm is het echter te zacht voor sieraden of gebruiksvoorwerpen. Een schaal van zuiver zilver zou doorbuigen en zilveren vorken en lepels zouden evenals sieraden binnen enkele jaren helemaal kapot zijn. Zilver wordt daarom dus gemengd met andere, minder kostbare maar hardere, metalen. Meestal in een legering met koper.
De hoeveelheid zuiver zilver wordt het gehalte genoemd en is voor sier- en gebruiksvoorwerpen nog steeds aan wetten gebonden.
In Nederland gebruiken we meestal 3 gehaltes.
- 1e gehalte: 925/1000
- 2e gehalte: 835/1000
- 3e gehalte: 800/1000. Dit gehalte mocht vroeger in ons land geen zilver genoemd worden, maar wordt nu wel als zodanig beschouwd.
Alleen de zilversmid, die met goed gevolg zijn meesterproef had afgelegd, had het recht en de plicht om zijn werk te stempelen met het alleen aan hem toebehorende meesterteken. Soms waren dat initialen, soms ook een symbool dat zijn naam aangaf, bijvoorbeeld een valk voor een meester die Valkenaer heette. De meestertekens stonden ook op een aparte koperen plaat, die in de gildekamer bewaard werd. Hieraan danken we nu nog onze kennis van hun namen en hun producten. Helaas zijn er veel van die gildeplaten vernietigd en verloren gegaan.
Daarnaast moest het stuk ter goedkeuring worden aangeboden aan de stad, die het stadskeurmerk plaatste. Later kwam daar nog het provincieschild bij. Evenals het jaarteken, Voor ieder jaar een andere letter van het alfabet. Zo kun je nog exact terugvinden in de nog bestaande registers van meestertekens en de namen van de zilversmeden, die bij het gilde in de desbetreffende stad waren aangesloten. De verschillende provincies hadden ook vaak ieder verschillende systemen.
Friesland liet bijvoorbeeld het provinciewapen een keer slaan, terwijl men in Utrecht twee keer eenzelfde gekroonde stempel gebruikte, omdat het stads- en provinciewapen hetzelfde waren.
Pieter’s Antiek koopt en verkoopt zilver van antiek tot nieuw. Met nieuw wordt bedoeld tot 20 jaar oud.
Aan welke dingen moet u dan bijvoorbeeld denken? Eigenlijk aan alle gebruiksvoorwerpen die van zilver gemaakt werden en worden zoals pillen en pepermuntdoosjes, lodereindoosjes (dat zijn doosjes waar een sponsje met parfum in zat), parfumflesjes met zilveren dop, tabaksdozen, bestek, schalen, scharen, beugeltassen, horlogekettingen et cetera.
Heeft u hiervan iets aan te bieden, laat het maar weten. Wij zijn ook geïnteresseerd in sloop goud en zilver, inkoop tegen dagprijzen.